A szabadság hídja - új horizontok a városban

  • Time to read 1 minute
A szabadság hídja - új horizontok a városban

A szabadság hídja - új horizontok a városban

A Velencei Építészeti Biennálé továbbra is a civil társadalom és az építészet kapcsolatát vizsgálja – nyilatkozta a Biennálé elnöke, Paolo Baratta. A magyar pavilon ehhez a hagyományhoz hűen 2018-ban egy olyan kiállítást mutat be, amely az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális – mégis jellegzetesen budapesti – urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik, amely az innovatív közösségi városhasználat egyik új és aktuális fejleménye.

A nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján kiválasztott kurátori páyázat A szabadság hídja – Új horizontok a városban című projekt, amely a Kultúrgorilla (Göttler Anna, Oravecz Júlia, Tornyánszki Éva) és a Studio Nomad (Pásztor Bence, Pongor Soma, Tarcali Dávid) közös munkája.

A kilenc érvényes pályamű közül ez a tervezett kiállítás illik bele legjobban a 2018. évi Velencei Építészeti Biennále meghirdetett központi koncepciója, a Freespace tematikájába. A Kultúrgorilla és a Stúdió Nomad által közösen jegyzett projekt arra kíván rámutatni, hogy egy városban érdemes odafigyelni az alulról jövő spontán kezdeményezésekre.

„A civil aktivitások és akciók frissességet, természetességet hozhatnak egy metropolisz életébe, az elindult folyamat proaktív továbbgondolása pedig segítheti az urbanisztikai problémák megoldásáról való gondolkodást. A projekt az építész szerepet is sajátosan értelmezi, egyfelől a spontán városi folyamat segítésében, artikulálásában és továbbfejlesztésében lehetőséget azonosít, másfelől a városi használatba való kreatív beavatkozást nyitottan képzeli el.

A Szabadság hídja ilyen értelemben a különböző emberek, szakmák, élmények, vélemények közötti szabad átjárásról legalább annyira szól, mint egy olyan városról, amely mostanság egyre-másra fedezi fel eddig kihasználatlan, nagyszerű adottságait.” – írja a Dr. Fabényi Julia, a Velencei Biennále nemzeti biztosa.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész, akik Freespace címmel hirdették meg a Biennále központi programját