Zöldmező

Négyzetméterek vadon
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Humusz Szövetség
Ligeti Zsálya
Homoki Baltacím
Közönséges Pipacs
Kék Búzavirág
Csattogó Szamóca
Hólyagos Habszegfű
Ragadós Mécsvirág
Tavaszi Aggófű
Mezei Zsálya
Hasznos Földitömjén
Gindás Sás
Koloncos Legyezőfű
Lappangó Sás
Magyar Szegfű
Nagy Bakszakáll

A Zöldmező - Négyzetméterek vadon partner kiállítása A solastalgia kora címmel a Knoll Galériában látható, mely 2021. május 18. - július 24. között látható.

 

Kurátori koncepció

A te kerted milyen? Akár csak legbensődben zöldellő, akár valóban létező, mindenkinek van elképzelése arról, milyen kertet szeretne. Geometrikus formákra nyírt bokrok vagy burjánzó, áthatolhatatlan növényzet? „A kertészben lakozik a kert" - írja Gilles Clémens, francia tájépítész, akinek a The Third Landscape elmélete szerint az emberi túlélés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a városi terek között maradjanak kihasználatlan, „parlagon heverő” területek, ahol minimális emberi intervenció zajlik, mert ezek a biodiverzitás szempontjából kiemelkedően fontosak, sok fajnak pedig az utolsó menedéket jelentik. 

Mi közönséges pipacsot, sást és más vadnövényeket ültettünk. Alig avatkozunk a dolgukba, figyeljük az élet kibomlását a galériában. Installációnk egy magaságyás, amelyben konyhakerti haszonnövények terméshozamának maximalizálása helyett a vadság esztétikáját mutatjuk be. Az alkotás, mintha a Third Landscape egy térben lekicsinyített manifesztációja lenne, annak elismerése, hogy minden fajnak megvan a maga szerepe a természetben, mind hozzájárul ahhoz, hogy a Föld egyensúlyban maradjon. 

Ám ezzel a gondolattal nem mindenki ért egyet. Az éppen nem értékesített négyzetmétereket csak ritkán vehetik újra háborítatlanul birtokba a növények és az állatok. Eközben egyre több zöldterületet áldozunk fel ipari parkok, ingatlanberuházások létesítésére, egyre több faj tűnik el, egyre kevésbé érezzük a természetet, az életet, és mindezek értékét. A kizsákmányoló tevékenység középpontjában egy a természettől teljesen elidegenedett ember áll, aki úgy viselkedik, mintha az emberi faj nem is az ökoszisztéma része lenne. 

Szakemberek szerint a koronavírus megjelenése ezzel a fajta természeti kizsákmányolással, és ennek a vadon élő fajokra kifejtett hatásával hozható összefüggésbe. Sonia Shah, a Járvány című könyv szerzője szerint például a sokszínűség hanyatlásával az eddig vadon élő fajokkal lakó, ám élőhelyüket elvesztett, ártalmatlan mikrobák az emberre átkerülve kórokozókként hathatnak. 

A járvány a környezethez való viszonyunk újragondolására késztet bennünket, a Kultúrgorilla installációja az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál, modelleket keresve a folyamatosan veszélyeztetett élőhelyek, és sokféleség megőrzésére az antropocénban.

 

A Zöldmező projekt megtekinthető: 2021. március 1. - május 31. között

Helyszín: Zipernowsky Stúdió kirakata / 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

Gilles Clément

Gilles Clément tájépítész, kertész, botanikus, filozófus és író. Olyan fogalmak atyja, mint a "Változó kert (A kert mozgásban)", a "Földünk mint kert" vagy a "Harmadik táj", filozófiai megközelítésében és munkáiban mindig az élőt, az élőlényeket rendeli a forma fölé. 

Az École d'Horticulture de Versailles-ban végzett, (ma École Nationale de Paysage de Versailles), ahol ezt követően sokáig tanított is. Oktatói munkájával párhuzamosan tájépítészeti projektjeiben elméleteit meg is valósította, alkotásai többek között az André Citroën Park és a Quai Branly Múzeum kertje Párizsban, a lille-i Henri-Matisse Park vagy a Saint-Nazaire víz alatti bázis teteje és a Domaine du Rayol.

Belső Kert - Imaginációs Gyakorlat

Végezd el velünk ezt a segítő relaxációs gyakorlatot, amely segít feldolgozni a koronavírus járvány okozta traumákat, de a hétköznapokat is könnyebbé teszi. Belső kertedhez Szamosi Zsófia, Jászai Mari-díjas színésznő kalauzol. A gyakorlat Luise Reddemann, Európa-szerte ismert traumaterapeuta munkássága nyomán készült el magyarul, külön köszönet a Pannonia Sound Studios-nak és Balázs Gábornak.

Koncepció: Kultúrgorilla

Kertészeti szakértő: Máté András

Grafika: Mimma Nosek

Főtámogató: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

További támogatók:

Külön köszönet: Zsolnai Balázs, Humusz Szövetség, önkénteseink: Hegedüs Adrián, Madarász Dóra, Csipe Szilvia, Balai Zsolt, Márk Marcell