Zöldmező

Négyzetméterek vadon
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Zöldmező
Humusz Szövetség
Ligeti Zsálya
Homoki Baltacím
Közönséges Pipacs
Kék Búzavirág
Csattogó Szamóca

Kurátori koncepció

A te kerted milyen? Akár csak legbensődben zöldellő, akár valóban létező, mindenkinek van elképzelése arról, milyen kertet szeretne. Geometrikus formákra nyírt bokrok vagy burjánzó, áthatolhatatlan növényzet? „A kertészben lakozik a kert" - írja Gilles Clémens, francia tájépítész, akinek a The Third Landscape elmélete szerint az emberi túlélés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a városi terek között maradjanak kihasználatlan, „parlagon heverő” területek, ahol minimális emberi intervenció zajlik, mert ezek a biodiverzitás szempontjából kiemelkedően fontosak, sok fajnak pedig az utolsó menedéket jelentik. 

Mi közönséges pipacsot, sást és más vadnövényeket ültettünk. Alig avatkozunk a dolgukba, figyeljük az élet kibomlását a galériában. Installációnk egy magaságyás, amelyben konyhakerti haszonnövények terméshozamának maximalizálása helyett a vadság esztétikáját mutatjuk be. Az alkotás, mintha a Third Landscape egy térben lekicsinyített manifesztációja lenne, annak elismerése, hogy minden fajnak megvan a maga szerepe a természetben, mind hozzájárul ahhoz, hogy a Föld egyensúlyban maradjon. 

Ám ezzel a gondolattal nem mindenki ért egyet. Az éppen nem értékesített négyzetmétereket csak ritkán vehetik újra háborítatlanul birtokba a növények és az állatok. Eközben egyre több zöldterületet áldozunk fel ipari parkok, ingatlanberuházások létesítésére, egyre több faj tűnik el, egyre kevésbé érezzük a természetet, az életet, és mindezek értékét. A kizsákmányoló tevékenység középpontjában egy a természettől teljesen elidegenedett ember áll, aki úgy viselkedik, mintha az emberi faj nem is az ökoszisztéma része lenne. 

Szakemberek szerint a koronavírus megjelenése ezzel a fajta természeti kizsákmányolással, és ennek a vadon élő fajokra kifejtett hatásával hozható összefüggésbe. Sonia Shah, a Járvány című könyv szerzője szerint például a sokszínűség hanyatlásával az eddig vadon élő fajokkal lakó, ám élőhelyüket elvesztett, ártalmatlan mikrobák az emberre átkerülve kórokozókként hathatnak. 

A járvány a környezethez való viszonyunk újragondolására késztet bennünket, a Kultúrgorilla installációja az ember és a természet újrakapcsolódási lehetőségeire reflektál, modelleket keresve a folyamatosan veszélyeztetett élőhelyek, és sokféleség megőrzésére az antropocénban.


A Zöldmező projekt megtekinthető: 2021. március 1 - május 1. között

Helyszín: Zipernowsky Stúdió kirakata / 1114 Budapest, Bartók Béla út 33.

„A kertészben lakozik a kert" - írja Gilles Clémens, francia tájépítész, akinek a The Third Landscape elmélete szerint az emberi túlélés szempontjából kulcsfontosságú, hogy a városi terek között maradjanak kihasználatlan, „parlagon heverő” területek, ahol minimális emberi intervenció zajlik, mert ezek a biodiverzitás szempontjából kiemelkedően fontosak, sok fajnak pedig az utolsó menedéket jelentik. 

Koncepció: Kultúrgorilla

Kertészeti szakértő: Máté András

Grafika: Mimma Nosek

Főtámogató: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

További támogatók: